קידוח כלונסאות הוא התהליך הבסיסי והראשוני בתעשיית הבנייה, המשמש ליצירת יסודות יציבים למבנים בתנאי קרקע. כשהקרקע חלשה, לא יציבה או מימית, נקדחים כלונסאות לעומק הקרקע כדי לפזר את העומס באופן שווה וכך לבסס את המבנה. בבניית מבנים גבוהים ומורכבים, כמו מגדלים ובניינים רבי-קומות, השימוש בכלונסאות הוא הכרחי, ונכון להיום זו השיטה היחידה שמאפשרת לתמוך במשקל הרב ולעמוד בעומסים הגבוהים הפועלים על המבנה.
מתי מבצעים קידוח כלונסאות?
באזורים עם מגבלות שטח, קידוח כלונסאות מאפשר יצירת יסודות עמוקים מבלי להזדקק לחפירת בורות ענקיים, חוסך במקום יקר ומאפשר בנייה גם בשטחים צפופים. בנוסף, כלונסאות הן הפתרון המועדף באזורים עם רעידות אדמה בשל תרומתן המשמעותית ליציבות המבנה ולעמידותו בפני כוחות אופקיים. בפרויקטים תשתיתיים מורכבים, כמו גשרים, מנהרות ומבנים ימיים, כלונסאות משמשות כאמצעי היחיד לביסוס איתן של יסודות מתחת למים או מעל תהום.
בנוסף, יציקת כלונסאות נעשית גם בפרוייקטים של חיזוק ושיקום מבנים קיימים לייצוב יסודות רעועים במבנים ישנים. כלומר, קידוח כלונסאות הוא כלי רב-תכליתי בבניית מבנים מודרניים, המספק פתרון אמין, ותיק ויציב לאתגרי הביסוס בפרויקטים הנדסיים. אז מה אתם צריכים לדעת, למה כדאי לשים לב, איך התהליך נעשה וכמה עולה קידוח כלונסאות? סקרנו עבורכם.
איך מבצעים קידוח כלונסאות
תהליך קידוח כלונסאות מורכב ממספר שלבים. לפי תוכניות הבנייה, מסמנים על פני השטח את המיקום המדויק של כל אחת מהכלונסאות ואז באמצעות מכונת קידוח מיוחדת, מבוצע קידוח אנכי לעומק הנדרש, תוך כדי הוצאת החומר הנחפר. כדי למנוע התמוטטות של דפנות הקידוח, מוזרקים לתוכו בנטונייט נוזלי או תמיסת פולימרים, או לחלופין, משתמשים בצינור מגן זמני. בשלב הבא, מורידים לתוך הקידוח "כלוב" של מוטות זיון שהוכנו מראש, באורך המתאים לגובה הקידוח בניכוי כיסוי הבטון הנדרש. לאחר מכן, באמצעות צינור טרמי, יוצקים תערובת בטון מתחתית הקידוח כלפי מעלה, עד למילוי מלא של הקידוח תוך דחיקת הבנטונייט החוצה. ראש הכלונס עובר הידוק ויישור, ובמידת הצורך, משאירים בו קוצים לחיבור עתידי לרצפת המבנה. לאחר סיום יציקת הכלונס, מבוצעות בדיקות איכות לבטון, נלקחים גלילים, סוניות או שנעשות בדיקות אולטרה-סאונד כדי לבדוק את יציבותו.
קבלן ביצוע
מורכבותו של התהליך דורשת מעורבות של חברה בעלת צוות מקצועי ומיומן בעל ניסיון וידע נרחב בתחום הביסוס והקידוחים. את העבודה יבצעו צוות של מהנדסים, מפעילי מכונות, מסגרים ומנהלי עבודה. מהנדסי הביסוס והקרקע יהיו האחראים על תכנון מערך הכלונסאות, קביעת המפרט הטכני והתאמתו לתנאי השטח ולעומסים הצפויים.
מפעילי מכונות הקידוח המיוחדות, כגון מקדחי CFA,קידוחי מיקרופייל, קידוח כלונסאות ידני, הקשה או מקדחים סיבוביים, הם מומחים בתפעול הציוד הכבד והמתקדם, והם שיתאימו את שיטת הקידוח לסוג הקרקע ויקדחו אותו בפועל. עובדי האתר, הכוללים מסגרים, פועלים ועובדים נוספים, יכינו את כלובי הזיון, יכשירו את האתר ויסייעו בתהליכי הקידוח והיציקה.
במקביל, מפקחי בטון וצוותי בקרת איכות יחד עם המהנדסים יוודאו עמידה בתקנים ובדרישות לאורך כל שלבי הביצוע, באמצעות בדיקות שוטפות של חומרי הגלם ואיכות העבודה. כל הגורמים הללו פועלים בתיאום מלא ובפיקוח צמוד של מהנדס הביצוע הראשי, תוך הקפדה קפדנית על נהלי הבטיחות המחמירים והסטנדרטים המקצועיים הגבוהים ביותר הנדרשים בפרויקטים מסוג זה. העבודה המאתגרת והרגישה הזו מחייבת הכשרה ייעודית, ניסיון מוכח ורמת מומחיות גבוהה של כל השותפים בתהליך קידוח הכלונסאות.
מחיר קידוח כלונסאות
עלות קידוח כלונסאות מורכבת ממספר גורמים, המשתנים מפרויקט לפרויקט, אך העיקריים בהם הם עומק הכלונסאות וקוטרן ותנאי השטח לחפירה. מחיר קידוח כלונסאות רחבות ועמוקות יהיה גבוה יותר בהתאמה, ועלות קידוח כלונסאות שנחפרות בתנאים קשים יותר, באדמה קשה או מתחת למים, יהיה גבוה יותר בהתאמה, כיוון שיש צורך ביותר חומר, בציוד מתקדם יותר ובזמן עבודה ממושך יותר.
סוג הקרקע ומורכבותה הם מרכיב מפתח בקביעת מחיר קידוח כלונסאות. קרקעות מאתגרות כגון סלע, קרקעות אגרסיביות או שטחים עם מי תהום, מצריכים שיטות קידוח ייחודיות ומתוחכמות יותר והפעלת ציוד כבד יותר. מיקום האתר ונגישותו משפיעים אף הם, כאשר עבודה באזורים מרוחקים או צפופים מייקרת את הפרויקט.
יש לקחת בחשבון גם את מחירי חומרי הגלם כמו בטון ופלדה, המתנודדים בהתאם לשוק. לכן בבואנו להעריך עלות קידוח כלונסאות, עלינו לשקלל את כלל הגורמים הללו, ולהגיע להערכה מדויקת ומקיפה של העלויות הכרוכות בתהליך זה. כמה עולה קידוח כלונסאות במדויק תלוי במפרט הטכני הייחודי של כל פרויקט.
ובכל זאת, כיוון ששני הפרמטרים המרכזיים המשפיעים על תמחור הפרויקט הם קוטר ועומק הכלונסאות והציוד הנדרש, אפשר להעריך באופן כללי את המחירים כך:
מחירון קידוח כלונסאות
קידוח כלונסאות מחיר לפי קוטר ועומק:
קידוח יבש של כלונס בקוטר 40 ס"מ
קידוח באדמה יבשה בעומק 10 מטרים |
60 – 70 ש"ח |
קידוח כלונס בקוטר 50 ס"מ בקדיחה יבשה
קידוח כלונס 50 ס"מ לעומק 10 מטרים
|
70 – 80 ש"ח |
קידוח כלונסאות בקוטר 60 ס"מ בקידוח יבש
קידוח כלונסאות בקוטר 60 ס"מ ולעומק מקסימאלי של 10 מטרים.
|
80 – 90 ש"ח |
קדיחה יבשה של כלונסאות 70 ס"מ
מחיר קידוח לעומק מקסימאלי של 15 מטרים
|
90 – 95 ש"ח |
קדיחה יבשה של כלונס 80 ס"מ
קידוח כלונסאות לעומק של 15 – 30 מטרים מתחת לאדמה.
|
100 – 120 ש"ח |
על זה כמובן יש להוסיף את עלויות הבטון שנוצקות לתוך הכלונס לאחר שנקדח.
קידוח כלונסאות מחיר לפי תנאי הקרקע:
קידוח כלונסאות מחיר לשעת עבודה, מכונת קידוח (M250) 1,050 – 1,150 ש"ח
קידוח כלונסאות מחיר לשעת עבודה, מכונת קידוח (M350) 1,350 – 1,450 ש"ח
קידוח כלונסאות מחיר, כלונס בטון מכוסה בצינור מגן. 110 – 250 ש"ח
חשוב לזכור שמחירי קידוח כלונסאות ועלות קידוח כלונסאות המוצגים כאן הם כלליים ונועדו לתת לכם מושג כללי. כמה עולה קידוח כלונסאות בפועל ייקבע רק לאחר ניתוח מעמיק של כלל הפרמטרים והתנאים הספציפיים של הפרויקט שלכם. אנו ממליצים לפנות לחברה מקצועית ומנוסה בתחום קידוח כלונסאות לקבלת הצעת מחיר מדויקת ומפורטת המותאמת בדיוק לצרכים ולדרישות שלכם. הן ידעו להעריך את הפרוייקט הספציפי שלכם ולהציע את הפתרון האופטימלי עבורכם בטווח המחירים המקובל.